Nastavenia krajiny / jazyka

V nastaveniach si môžeš zmeniť jazykovú mutáciu a taktiež aj krajinu, na základe ktorej sa ti budú zobrazovať ceny produktov v príslušnej mene. Nastavenie si môžeš kedykoľvek opätovne zmeniť a prestaviť. V prípade zmeny jazykovej mutácie budeš presmerovaný na doménu danej krajiny.

Nastavenia krajiny / jazyka

V nastaveniach si môžeš zmeniť jazykovú mutáciu a taktiež aj krajinu, na základe ktorej sa ti budú zobrazovať ceny produktov v príslušnej mene. Nastavenie si môžeš kedykoľvek opätovne zmeniť a prestaviť. V prípade zmeny jazykovej mutácie budeš presmerovaný na doménu danej krajiny.


GOJI

Ak sa u rastlín hovorí o kariére, tak kustovnica si tú svoju pekne tvrdo odpracovala. Donedávna bola len neznámou príbuznou nenápadných kríkov, ktoré sa používali na ozeleňovanie ciest, dnes je na výslní ako zdroj ovocia goji a označuje sa za superpotravinu.

Goji

Síce sa kustovnica z Ázie do Európy dostala už v 16 storočí , ešte pred pár rokmi ju nikto nepoznal. Najprv bola pestovaná ako exotická zaujímavosť, pričom omnoho rýchlejšie sa rozšírila jej príbuzná kustovnica cudzia (Lycium barbarum), ktorá sa rýchlo etablovala ako síce užitočný, ale vcelku nezaujímavý ker so schopnosťou prežiť nepriaznivé podmienky a rýchlo zarásť miesta, ktoré nechceme vidieť, keďže sa často používala k pokrytiu prudkých svahov, sadila sa pozdĺž železničných násypov a u protihlukových zábran pri dialniciach a pri rekultivácii skládok . Proste taký nejaký zaprášený krík s divými bobulami, ktoré vyzerajú dosť jedovate. Aký omyl!

Plody kustovnice sú totiž malým zázrakom prírody, o čom sme sa dozvedeli až relatívne nedávno spolu s rastúcou popularitou prírodných liečivých prostriedkov a čínskej medicíny, v ktorej je kustovnica považovaná za omladzujúci elixír - v celej Ázii sa používa po storočia ako omladzujúce ovocie. Vďačí za to obsahu mnohých zdraviu prospešných látok. Obsahuje 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých ôsmych esenciálnych (arginin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, taurin, theonin, tryptofan, valin), 21 stopových prvkov (napr. zinok, železo, meď, vápnik, selén a ďalšie) a je bohatým zdrojom karotenoidov, čo signalizuje červené zafarbenie. Má dokonca viac betakaroténu ako mrkva. Obsahuje vitamín B1, B2, B6 a E.

Univerzálna sladká pochúťka

Vzhľadovo sa plod kustovnice podobá šípke, no oproti nej je asi o dve tretiny menší. V obchodoch sa najčastejšie predáva sušená alebo vo forme sirupu a džemu. Chuť plodov je výrazne sladká a chýba jej nakyslá príchuť šípiek alebo borievok. Plody sa dajú jesť len tak ako sladká pochúťka, pridávať do kaší alebo do musli, ale kudne ju môžeme prihodiť do rizota, polievok, omáčok, perfektná je aj k pečenej zverine. Goji je síce sladké ovocie, ale nemá tendenciu "preraziť" hlavnú chuť pripravovaného jedla.

Pestovanie a sušenie

Nenáročná a v našich podmienkach plne mrazuvzdorná rastlina rastie kdekoľvek, vyhovuje jej teplejšia, slnečná poloha a kvalitná humózna pôda s dostatkom vlahy. Krík krátko po výsadbe zaberie dosť miesta do šírky, pri pestovaní na plody sa preto doporučuje tvarovať ho ako stromček s kmeňom a korunkou. Rez sa môže robiť priebežne v sezóne, radikálne tvarovanie až po zbere. Ovocie sa zbiera keď je zrelé z 80-90%. Nikdy nezbierajte bobule po daždi, pri sušení by sčernali. Bobule potrebujú šetrnú starostlivosť, aby nedošlo k stlačeniu a poškodeniu. K sušeniu sú najlepšie domáce sušičky, ale ide to aj volne na vzduchu - plody rozmiestnite vo vrstve a nechajte prirodzene vyschnúť. Pri sušení ich notáčajte.

Zdroj: wikipedia, www.krasnyrok.cz


Komentáre (0)

Diskutovať môžu iba registrovaní zákazníci.


Na tejto stránke používame cookies za účelom jej funkčnosti, optimalizácie, efektívnejšieho oslovovania záujemcov o naše služby a analýzy návštevnosti prostredníctvom Google Analytics. Nastavenia cookies môžete upraviť vo svojom prehliadači. Viac informácií a úplné poučenie nájdete tu.

Súhlasím

Len registrovaní používatelia si môžu pridať produkty medzi obľúbené.

Prihlásiť sa