Nastavenia krajiny / jazyka

V nastaveniach si môžeš zmeniť jazykovú mutáciu a taktiež aj krajinu, na základe ktorej sa ti budú zobrazovať ceny produktov v príslušnej mene.
Nastavenie si môžeš kedykoľvek opätovne zmeniť a prestaviť. V prípade zmeny jazykovej mutácie budeš presmerovaný na doménu danej krajiny.


Zobraz autora ok Autor:
Zoraď články ok Zoradené

zobrazujú sa ti filtrované záznamy

Kalahari Melón - Citrullus Lanatus

Kalahari melón (Citrullus Lanatus) je tiež známy ako melón Tsamma alebo ako voľne žijúci melón a je biologický predchodca melónu, ktorý už poznáme na celom svete. Je to plazivá jednoročná bylina s chlpatými stonkami a žiarivo žltými kvetmi.

Na rozdiel od všeobecne známeho vodného melónu, ktorého dužina je sladká a červená, dužina Kalahari melónu je šťavnatá a svetlo žltá alebo zelená a chutí horko. Plody Kalahari melónu, ktoré sa nachádzajú vo voľnej prírode sú malé a guľaté a väčšie a oválne pri kultivácii. Majú hladkú svetlozelenú kožu.

Citrullus Lanatus - Kalahari Melón

Kalahari melón je adaptovaný na prežitie sucha a krutého svetla v prostredí púšte. Aj keď ho môžeme nájsť v celej južnej Afrike, jeho výskyt je veľmi úzko spojený s púšťou Kalahari v Namíbii, Botswane, juhozápadnej Zambii a západnej Zimbabwe. Patrí do botanickej rodiny Cucurbitaceae.

Olej zo semien Kalahari melónu sa používajú v celých radoch kozmetických firiem. Pre jeho vlastnosti hlavne v produktoch, ktoré hydratujú, regenerujú a reštrukturalizujú pokožku. Olej z Kalahari melónu je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, najmä kyseliny olejovej, linolovej a palmitových mastných kyselín a je bez cholesterolu. Má vysokú antioxidačnú aktivitu, čo možno pomáha rastline prežiť v drsnom prostredí púšte Kalahari.

Používa sa najmä:

  • v produktoch pre starostlivosť o pleť – majú výborné hydratačné, reštrukturalizačné a regeneračné vlastnosti
  • v starostlivosti o vlasy - šampóny a kondicionéry
  • v starostlivosti o telo – tekuté mydlá, sprchové gely a telové mlieka

Tradičné použitie:

Sýto žltý olej zo semien Kalahari melónu sa tradične používa v Južnej Afrike na hydratáciu a zvlhčenie pokožky čím ju chráni pred slnkom, na podporu rastu vlasov a ako prísada do mydiel. Semená majú aj históriu použitia v kozmetike, primárne sa používali ako peeling na tvár a telo, o ktorom sa hovorilo, že vyhladí všetky vrásky a vady na pokožke.

Citrullus Lanatus - Kalahari Melón

Tieto šťavnaté melóny, bez ohľadu na ich horkosť, boli veľmi dlho dôležitým zdrojom vody pre púštne národy. Hovorí sa, že ľudia žijúci v púšti môžu prežiť po dobu šiestich týždňov len na Kalahari melónoch.

Semená sú tiež považované za delikatesu, jedia sa v celku a sú bohaté na proteíny alebo pražené a rozdrvené ako kaša. Obsahujú 35% bielkovín, rovnako ako vitamíny C, B2 a G, minerály, riboflavín, a sacharidy. Semená sú take bohaté na olej ako konvenčné olejové plodiny, napríklad ako sú semená z bavlny, sóje a kukurice.



Komentáre (0)

Diskutovať môžu iba registrovaní zákazníci.


  • Ráno
  • Doobedie
  • Obed
  • Poobedie
  • Večer
  • Noc

Len registrovaní používatelia si môžu pridať produkty medzi obľúbené.

Prihlásiť sa