Nastavenia krajiny / jazyka

V nastaveniach si môžeš zmeniť jazykovú mutáciu a taktiež aj krajinu, na základe ktorej sa ti budú zobrazovať ceny produktov v príslušnej mene.
Nastavenie si môžeš kedykoľvek opätovne zmeniť a prestaviť. V prípade zmeny jazykovej mutácie budeš presmerovaný na doménu danej krajiny.


Zobraz autora ok Autor:
Zoraď články ok Zoradené

zobrazujú sa ti filtrované záznamy

Baobab - Adansonia Digitata

Názov INCI - Adansonia digitata (Baobab)

Adansonia digitata - Baobab

Baobab strom a jeho ovocie

Baobab je pravdepodobne najznámejší strom v Afrike a rastie v hojnosti v horúcich a suchých nížinných oblastiach, ako je údolie Rift. Jeho široká rozvetvená koruna je bez listov po väčšinu roka a pripomína skôr koreňový systém – preto sa Baobab nazýva aj ako "Upside Down Tree". Jeho tučný šedý kmeň môže dosiahnuť obrovských veľkostí, v niektorých prípadoch viac ako 25 metrov po obvode.

Baobab patrí do svojej vlastnej botanickej rodiny - Bombacaceae - a je extrémno dlho žijúci. Je bežné, že stromy sa dožívajú viac ako 1000 rokov a pri niektorých stromoch sa vek odhaduje až na 3000 rokov.

Adansonia digitata - Baobab

Plody Baobabu sú vajcovitého tvaru a sú zrodené z krásnych bielych kvetov, ktoré sú opeľované netopiermi. Ovocie má tvrdú, drevnatú škrupinu obalenú zamatovou žlto-zelenou šupkou. Vnútri škrupiny sa nachádzajú veľké, olejovité semená, ovocný prášok (púder) a vláknina. Baobab ovocie sa zberá v južnej Afrike medzi februárom a májom.

Adansonia digitata - Baobab

Baobabový olej

Baobabový olej je zlatožltej farby a má jemnú vôňu. Vyprcháva veľmi pomaly a má preukázateľne dlhšiu trvanlivosť, než mnoho ďalších prírodných rastlinných olejov. Obsahuje takmer rovnaké množstvá kyseliny palmitovej, kyseliny olejovej a kyseliny linolovej. Aj keď je jedlý, jeho komerčné využitie je predovšetkým v kozmetickom priemysle. Buď sa používa ako čistý prírodný rastlinný olej, alebo sa pridáva do kozmetických prípravkov ako napr.:

Baobab ovocný prášok (púder)

Baobab ovocný prášok je bledý prášok, ktorý sa prirodzene vytvára vo vnútri plodov baobabu (Adansonia digitata). Má exotickú, štipľavú chuť vďaka obsahu citrónovej, jablčnej a vínnej kyseliny a je mimoriadne výživný s vysokým obsahom antioxidantov, esenciálnych minerálnych látok vrátane vápnika, draslíka, železa a horčíka a vitamínu C.

Adansonia digitata - Baobab

Tradičné použitie a známe vlastnosti Baobabu

Baobab je známy v Afrike ako Strom Života, pretože existuje mnoho tradičných využití pre každú jeho časť, počnúc listami až po korene. Ovocný prášok sa bežne mieša s vodou a cukrom a vznikne nám populárny a osviežujúci sorbetový nápoj. Baobab prášok sa takisto používa na rôzne kaše, omáčky a ďalšie pokrmy, ako náhrada vínneho kameňa v pečení alebo namiesto kvasníc v tradičných nápojoch.

Adansonia digitata - Baobab

Baobab ovocný prášok má mnoho aplikácií aj v prírodnej medicíne. Používa sa na liečbu horúčky, žalúdočných ťažkostí (kvôli vysokému obsahu horčíka), malárie, hemoptýzy (vykašliavanie krvi z pľúc) a nedostatku vitamínu C. Ovocný prášok sa takisto používa ako všeobecné zdravotné tonikum, najmä u detí, tehotných žien a starších osôb, kvôli jeho vysokému obsahu vápnika.

Tradične Afričania jedli aj rozdrvené listy Baobabu. Z vláknitej kôry sa vyrábali laná, košíky a rybárske siete.

Avšak z dôvodu udržateľnosti, PhytoTrade Afrika podporuje pre komerčnú výrobu používať len ovocie a semená baobabu a nie listy alebo kôru.



Komentáre (0)

Diskutovať môžu iba registrovaní zákazníci.


  • Ráno
  • Doobedie
  • Obed
  • Poobedie
  • Večer
  • Noc

Len registrovaní používatelia si môžu pridať produkty medzi obľúbené.

Prihlásiť sa